Пазарът на недвижими имоти се стабилизира

Пазарът на жилищни имоти в България се е стабилизирал през първото шестмесечие на годината, а в някои големи градове дори отбелязва ръст. Това констатира изпълнителният директор на мрежата от агенции за имоти "ERA България" Теодора Димитрова. През последните три месеца търсенето на апартаменти в София значително се е увеличило, което неизменно води и до увеличение на предлагането. "В кв. "Младост", както и в южните квартали на столицата повече от два пъти са нараснали продажбите на жилища в нови строителства", казва Теодора Димитрова. Тъй като през последните няколко години строителството беше доста ограничено, в момента има недостиг на апартаменти за продан, което, съчетано с повишеното търсене, довежда до ръст от 250% на продажбите на жилищни имоти в новостроящи се сгради. Според нея тази вълна на повишено търсене започва от София и постепенно се пренася към другите големи градове в страната. Във Варна и Бургас вече се наблюдава сериозно раздвижване в покупката на имоти. "Очакваме тези положителни данни да се задържат и през идните месеци", прогнозира Димитрова.


Търсене и предлагане


Според Теодора Димитрова закупуването на жилищен имот в България в момента е достъпно. Най-търсени са двустайните апартаменти, около 67 кв. м, чиито цени варират между 40 хил. и 50 хил. евро. Предвид увеличения интерес към покупката на имоти, малките апартаменти, тип ателие, също намират своите купувачи. Техните цени са почти двойно по-ниски - между 25 хил. и 30 хил. евро, според данните, представени от "ERA България". Друг важен показател, който следи агенцията, е средният срок за продажба на жилище. През последните няколко години времето, за което един жилищен имот бива продаден, осезаемо намалява. Ако през 2012 г. средният срок е бил 120 дни, то през 2014 г. той е двойно по-малък – 63 дни. Несъмнено това се отразява благоприятно върху реализираните продажби, които за последното тримесечие са се увеличили със 17% в София, Варна и Бургас. В този процент обаче не се включват сделките, които са на ниво строителство, както и тези, при които все още няма официално регистрирана сделка.


Прогнозите


Добрата новина е, че пазарът на недвижими имоти в България е стабилен и не се очакват сериозни промени в статистиката до края на годината. "Предлагането на имоти е в основата на стабилния пазар. Ако в строителството пазарните цени не се покачат рязко, не се очаква повече от 2%-3% увеличение на цените на жилищата, което би било съвсем нормален ръст", обяснява Теодора Димитрова.

Capital.bg